Kilpailuinfo

                                                                                                                                                      7.2.2013/Päivitetty 24.6.2017

 

KILPAILUTOIMINTA

 

Yleistä

Kilpailut voidaan jakaa kahteen osaan. Sulkapalloliiton alaisiin ns. virallisiin kilpailuihin, sekä alueellisiin epävirallisiin kilpailuihin. Sulkapalloliiton alaisiin kilpailuihin tarvitaan aina kilpailulisenssi, sekä seuran jäsenyys. Tällaisia kilpailuja ovat kansalliset kilpailut, joihin kuuluvat myös Tähti-, Eliitti-, sekä SM-kilpailut (ikäluokkamestaruudet). Kansallisissa kilpailuissa voi olla myös juniori-, seniori- , sekä harrasteluokkia.

 

Aluekilpailuja ovat mm. Lounasulan juniorikilpailut, Aluemestaruuskilpailut, Kesäyön turnaus, sekä paikalliset harrastekilpailut. Näissä kilpailuissa ei tarvita lisenssiä.

 

Kilpailut järjestetään yleensä viikonloppuisin. Kansalliset kilpailut ovat yleensä kaksipäiväiset (la-su), ja joskus jopa kolmipäiväiset (pe-su). Lounasulan kilpailut ovat yksipäiväiset (la tai su). Kysy seuran valmentajilta, mikä olisi sinulle sopiva kilpailu.

 

Ranking

Kilpailuissa pelaajat on jaettu eri luokkiin ranking-sijoitusten ja juniorit myös iän mukaan. Kansallisen tason ranking-luettelo löytyy Sulkapalloliiton sivuilta (www.sulkapallo.fi). Lounasulan ranking löytyy Lounasulan sivuilta (losu.sporttisaitti.com). Tasoltaan Lounasulan A-luokka vastaa suunnilleen kansallisen tason C-luokkaa miehissä ja A-luokkaa naisissa.

 

Yleensä kansallisen ranking-luokituksen omaavat pelaajat eivät saa osallistua harrastekisoihin.

 

Ilmoittautuminen

Kansallisiin kilpailuihin ilmoittaudutaan Sulkapalloliiton oman TournamentSoftwaren kautta.Ilmoittautuminen umpeutuu n. kaksi viikkoa ennen kilpailua.

 

Lounasulan kilpailuihin ilmoittaudutaan Nimenhuudossa, viimeistään n. viikko ennen kilpailuja.

 

HUOM! Ennen ilmoittautumista kannattaa varmistaa, ettei kisaviikonloppuna ole muita menoja. Vaikka kilpailuihin tehdään aikataulu, voi siihen tulla muutoksia tai viivästyksiä. Parhaiten kisoista nauttii, kun ei suunnittele muita menoja samalle päivälle. Kilpailut voi jättää kesken vain loukkaantumisen tai sairastumisen vuoksi. Keskeytys pitää ilmoittaa kilpailun toimitsijoille. Mikäli pelejä luovuttaa ilman syytä, tulee siitä aina Sulkapalloliitolta vähintään huomautus seuralle. Liitto voi myös antaa rangaistuksen pelaajalle tai seuralle.

 

Kilpailumaksu

Kilpailuihin ilmoittautuneita laskutetaan ilmoittautumisen perusteella. Maksu on siis ilmoittautumismaksu, ei osallistumismaksu. Mikäli esim. sairauden vuoksi joutuu perumaan osallistumisen, pitää ilmoittautumismaksu siitä huolimatta maksaa.

 

Ilmoittautumismaksut kansallisissa kilpailuissa ovat n. 20- 30 €/ pelimuoto, ja Lounasulan kilpailuissa n. 10 €/ pelimuoto. Ilmoittautumismaksu laskutetaan seuran kautta pelaajilta jälkikäteen.

 

Lisenssi

Sulkapalloliiton järjestämiin kisoihin tarvitaan siis aina vuosittain maksettava, voimassa oleva lisenssi. Sekä aikuis- että junioripelaajien lisenssit ostetaan 1.7.2017 lähtien Suomisport-sivulta.

Suomen Sulkapalloliiton sivuilla on ohjeita 2017-2018 lisenssien ostosta.

Lounasulan kilpailuissa ei tarvita lisenssiä.

 

Vakuutus

Lisenssi- ja kilpailumaksut eivät sisällä vakuutusta. Pelaajan on aina itse huolehdittava vakuutuksestaan.

 

Valmistautuminen kilpailuun

Kilpailujen ottelukaaviot ovat nähtävillä Tournamentissa (www.tournamentsoftware.com) ja/tai järjestävän seuran www-sivuilla. Kansallisten kisojen kaaviot julkaistaan noin viikkoa ennen ja Lounasulan kaaviot usein vasta vain pari päivää ennen kisoja. Kilpailussa pärjäämiselle on oleellista, että ottaa riittävästi evästä mukaan. Kaikilla kilpailupaikoilla ei ole lämmintä ateriaa tarjolla, joten omat eväät ovat tarpeen. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi vaihtovaatteita, jos pelejä on tiedossa useita, sekä tietysti peseytymisvälineet. Pakkaa pelikassi ja tee eväät valmiiksi jo kilpailua edeltävänä iltana, koska lähtö kilpailuihin on yleensä aikaisin aamulla. HUOM! Peliasusteena pitää olla lyhythihainen tai hihaton paita, sekä shortsit tai hame.

 

Kilpailupäivä

Lounasulan kilpailuissa pitää pelipaikan toimitsijoille ilmoittautua viimeistään puoli tuntia ennen oman  luokan alkua. Kansallisissa kilpailuissa ei tarvitse erikseen ilmoittautua. (HUOM! Sairastapauksissa pitää poisjäännistä ilmoittaa kilpailun järjestäjille).

 

Valmistaudu otteluun aloittamalla lämmittely vähintään puoli tuntia ennen ottelun alkua. Kentille ei usein mahdu pallottelemaan ennen ottelua, joten alkulämmittely tehdään hallin muissa tiloissa. Hyvä alkulämmittely on samanlainen kuin treeneissäkin tehdään.

 

Otteluiden välissä kannattaa tankata eväitä ja juotavaa. Mikäli otteluiden välissä on pidempi tauko, pitää lämmittely suorittaa uudelleen ennen seuraavaa ottelua.

 

Muista ettei pelaajia saa häiritä liikkumalla liian lähellä kenttää. Ahtaissa paikoissa kannattaa odottaa, että palloralli päättyy ennen kuin ohittaa kentän. Älä koskaan oikaise kentän poikki!

 

Palkinnot jaetaan yleensä luokan kaikkien pelien päätyttyä. Lounasulan kilpailuissa poolin kaksi parasta palkitaan, kansallisissa kilpailuissa yleensä luokan kaksi parasta.

 

Hallin seinältä löytyvät useimmiten kilpailun kaaviot, jossa näkyvät peliajat ja usein myös ottelujen tulokset. Kilpailussa voi olla myös tietokone, josta pääsee katsomaan kaavioita.

 

Ottelun kulku

Kuuntele kuulutuksia, kun otteluaikasi lähestyy. Kuulutuksessa kerrotaan pelaajien nimet, sekä kenttä, jolla pelataan. Ota mukaasi maila, sulkia, juomapullo ja tarvittaessa hikipyyhe. Mikäli ottelussa ei ole pisteennäyttäjää, hae ottelukortti kilpailujärjestäjän pöydältä. HUOM! Pisteennäyttäjä ei ole tuomari, vaan näyttää ainoastaan pisteitä. Pelaajat tuomitsevat itse oman kenttäpuolensa rajat. Kiistatilanteessa pelataan LET-pallo (pallo pelataan uudestaan). Mikäli kiistatilanne ei ratkea, voi pelaaja aina pyytää toimitsijapöydältä ylituomarin apua. (HUOM! Lounasulan kilpailuissa aikuiset pisteennäyttäjät voivat tarvittaessa ohjata nuorimpia pelaajia, esim. opastamalla oikeaan syöttöruutuun ym. perusasioita).

 

Ennen ottelua pelaajat voivat pallotella n. 2 min. (ottelujärjestäjä voi lyhentää pallotteluaikaa). Kokeneemmat pelaajat testaavat myös sulkien nopeuden (kysy neuvoa valmentajalta). Ottelua aloitettaessa suoritetaan arvonta lyömällä sulka ylös. Pudonneen sulan korkin suunta osoittaa, kumpi pelaajista voitti arvonnan. Arvonnan voittaja saa valita joko syötön/ vastaanoton tai kenttäpuolen. Arvonnan hävinnyt pelaaja valitsee jäljelle jäävän vaihtoehdon. Johdossa olevan pelaajan saadessa 11. pisteen pidetään 1 minuutin tauko, jolloin voi hörpätä juotavaa ja keskustella valmentajan kanssa. Erätauon pituus on 2 minuuttia ja silloin vaihdetaan myös kenttäpuolia. Kolmannessa erässä vaihdetaan kenttäpuolia myös 11 pisteessä. Erät pelataan 21 pisteeseen, kahden pisteen erolla. Erä päättyy kuitenkin viimeistään 30 pisteeseen. Otteluvoittoon tarvitaan kaksi erävoittoa. Kysy valmentajilta tarkempaa tietoa säännöistä, tai tutustu niihin Sulkapalloliiton sivuilla.

 

Mikäli ottelussa ei ole pisteennäyttäjää, kannattaa syöttäjän aina ääneen kertoa pistetilanne, jotta vältytään erimielisyyksiltä (syöttäjän pisteet ilmoitetaan ensin). Ottelukortti palautetaan välittömästi ottelun jälkeen toimitsijapöydälle.

 

Käyttäytymissäännöt

Ennen ottelua tervehditään vastustajaa ja tuomaria. Mikäli pallo jää pallorallin loputtua pisteen hävinneen pelaajan puolelle, toimittaa pelaaja pallon kohteliaasti vastustajan syöttöruutuun.

Ottelun jälkeen mennään välittömästi verkolle kättelemään ja kiittämään vastustaja. Myös ottelun tuomaria ja pisteennäyttäjää käydään kättelemässä ja kiittämässä.

 

Vastustajaa tulee aina kunnioittaa, eikä hänen pelaamistaan saa häiritä millään tavalla. Ottelussa tulee välttää liian äänekästä tsemppaamista ja tuuletusta. Kiroilu on ehdottomasti kielletty ja se johtaa kilpailun ylituomarin puhutteluun ja jopa diskaukseen. Vastustaja tai jopa vastustajan tukijoukot voivat joskus käyttäytyä asiattomasti (tosin onneksi hyvin harvoin), mutta pidä itse aina pääsi kylmänä ja keskity pelaamiseen.  Muista, että edustat aina myös seuraasi kilpailuissa.

 

Kannustusjoukot

Pelaajia saa ja pitääkin kannustaa hyvän maun rajoissa. Pelaajia häiritsevä huutelua tai muu häiritseminen on ehdottomasti kielletty. Pallon ollessa käynnissä ei pelaajille saa antaa neuvoja. Erätauolla ja 11 pisteen tauolla voi pelaajan kanssa mennä keskustelemaan (max. 2 henkilöä).

HUOM! Kansallisissa kisoissa voi valmentajilla olla erikseen tuolit kentän päässä. Pelaajia saa silloin neuvoa ainoastaan kyseisellä paikalla oleva henkilö. Pelaaja ei saa poistua kentältä tauon aikana.

 

Kannustusjoukot voivat mielellään näyttää myös ottelujen pisteitä. Myös pelaajat voivat omien pelien välissä näyttää muiden ottelujen pisteitä. Peli on aina mielekkäämpää, kun mukana on pisteennäyttäjä.

 

Kysy mieltäsi askarruttavista asioista rohkeasti valmentajalta.

 

Tsemppiä kisoihin!